Bulwijn.nl Bulwijn.nl English: Bulwine.com Bulwine.com

Interview voor Mariëlla Beukers, Wijnkronieken

 

Wijnkronieken - Digitale Wijn(web)winkelgids: Bulwijn

Mariëlla Beukers

BulwijnAlweer de twaalfde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids staat voor je. Dit keer stelde ik mijn vragen aan Toni Dimitrov van Bulwijn, importeur van Bulgaarse wijnen in Nederland en België. Voordat ik zes Bulgaarse wijnen van Toni ontving, was het al weer een tijd geleden dat ik iets uit dat land had geproefd. Het bleek heel goed om mijn kennis over Bulgaarse wijnen weer eens aan te vullen. Maar eerst laat ik Toni aan het woord.

Mijn liefde voor wijn is twaalf jaar geleden ontstaan, nog in mijn studentenjaren. Voor mijn twintigste verjaardag kreeg ik een selectie van twintig topwijnen cadeau, samen met een wijnencyclopedie. Bovendien ging elke wijn vergezeld van een uitleg. Toen ik de wijnen proefde en het boek doornam, realiseerde ik me voor het eerst dat wijn een ware kunst was. De enorme diversiteit aan druivenrassen, het proces van wijnmaken, bewaren, kiezen, proeven, genieten. Zo is alles begonnen – met een boek en een aantal wijnen om van te genieten. Alles wat ik over wijn weet, leerde ik verder in de praktijk. Want in de praktijk doe je de waardevolste kennis op, vind ik. Veel proeven is wat echt helpt. Wel ga ik binnenkort een echte wijnopleiding volgen, maar in een wereld waarin alles in supersnel tempo blijft veranderen, is vooral passie belangrijk. Heb je passie en blijf je met wijn bezig, dan doe je ook up-to-date kennis en ervaring op. “

Proeven, proeven, proeven
Toni heeft een enorme proefervaring. Hij vertelt daarover: “Een vriend van mij in Bulgarije wilde een tijd geleden een wijnspeciaalzaak starten met alleen Bulgaarse wijnen. Hij nodigde mij uit bij hem thuis te komen eten. Hij maakte de deur van een klein kamertje open en zei: “Dit is mijn eerste selectie van 316 wijnen die ik nog een keer met iemand anders wil proeven. Wil je meeproeven?” Het was eigenlijk geen vraag, maar een vriendelijk verzoek. Een groot deel van de wijnen was mij al bekend, maar het was een uitnodiging die ik niet kon afslaan. Zesenveertig dagen later had het proefteam van in totaal vier leden alles geproefd en 208 wijnen waren uitgekozen. Zo is één van de beste winkels voor Bulgaarse wijnen in Sofia ontstaan. Het duurde niet lang voordat we weer een nieuwe partij wijnen moesten proeven … en zo vier keer in totaal om het assortiment groot genoeg te maken. De winkel is een succes geworden en nog steeds kiezen we vaak samen nieuwe wijnen uit.”

dsc_7615Toen Toni’s vrouw in 2010 een baan kreeg bij de Europese Unie, verhuisde het gezin naar Nederland. Toni had in Bulgarije al ervaring in de wijnbranche opgedaan, als inkoopmanager van een supermarktketen. Na zijn komst naar ons land besloot hij de wijnen van zijn vaderland naar hier te halen. Met Bulwijn wil Toni Nederland en België laten zien hoe boeiend de Bulgaarse wijnwereld is. Veel van de wijnen zijn ook te vinden bij wijnspeciaalzaken in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en andere steden. Een eigen fysieke winkel volgt in de toekomst.

“Met Bulwijn ben ik sinds oktober 2011 bezig. Bulgarije is een prachtig land met niet alleen een heel gevarieerd landschap, zon en lekker eten, maar ook een breed scala aan mooie wijnhuizen en heerlijke wijnen. Een land met een uniek terroir en vooral kleinschalige productie, waar bijna alles duurzaam wordt geproduceerd. En dit is precies waar steeds meer consumenten waarde aan hechten. Omdat duurzaam niet alleen gezond is, maar ook milieuvriendelijk. Bulgarije is bovendien een van de oudste wijnlanden ter wereld. Al ver voor Christus was men hier bezig met wijn maken. Nu heeft het land de interesse getrokken van talloze buitenlandse investeerders uit gerenommeerde wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje. Bulgarije is op dit moment sterk in opkomst en heeft veel te bieden: eerlijke echte wijnen die het verdienen ontdekt te worden. “

De belangrijkste doelgroep voor Bulwijn zijn de wijnliefhebbers vanaf een jaar of 35-40. Vooral mensen die een goede wijn kunnen waarderen en die op zoek zijn naar nieuwe, bijzondere wijnen van interessante, minder bekende druivenrassen. En van die minder bekende druivenrassen ontving ik zes wijnen. Vijf heb ik er beschreven, de zesde had helaas kurk.

Zagreus Mavrud White 2013
Van de donkere, tanninerijke inheemse kwaliteitsdruif mavrud weten ze bij Zagreus een mooie ‘blanc de noir’ te maken. En hij is ook nog eens biologisch. Aroma’s van peer en meloen, fruitig, met een lekker amandelbittertje. Zwoele fruitige aanzet, frisse zuren, droge afdronk. Mooi geheel, verrassend anders. Prijs € 8,95.

Zagreus Mavrud Reserve 2011
Van het hypermoderne bedrijf Zagreus komt ook deze sappige ‘gewone’ Mavrud. Aroma’s van rode bessen, kersen en kaneel. Hoge zuren, lichte tannines, soepel en vrolijk. Schoon, fris en aangenaam. Geen zwaargewicht, iets speciaals voor alledag. Prijs € 9,80.

Zagreus Vinica Mavrud 2011
Mavrud bevalt mij wel: opnieuw een mooie wijn, gemaakt van druiven die enige maanden buiten te drogen hebben gelegen. Chocolade en rozijnen in de neus, met wat specerijen. De smaak is zoet en tegelijk fris, vol en fruitig. Prijs € 14.50.

3Damianitza Winery, Uniqato Rubin
In 1961 kwam rubin voor het eerst op de markt; deze Bulgaarse kruising van syrah en nebbiolo levert volle, zachte wijnen. Uniqato geurt naar kersen en zwart fruit en is fruitig en zacht in de mond. Milde zuren, matige tannines, met wat laurier in de afdronk. Een keurige wijn, maar iets te lief voor mijn smaak. Prijs € 12,95.

 

Damianitza Winery, Redark
Een blend van rubin, ruen (eveneens een jonge kruising) en cabernet sauvignon. Heeft een forse dot zuurstof nodig voordat de complexe aroma’s loskomen. Elegante wijn, veel body, frisse zuren. In de afdronk nog wat stroeve tannines. Verder een goede, prettig drinkbare wijn. Prijs € 19,95.

De originele tekst ...

 

BETAALMETHODEN
SNEL EN VEILIG THUISBEZORGD
Verzending door heel Europa en het Verenigd Koninkrijk | Wijn uit Bulgarije | Bulwijn.be
 
OVERAL IN DE EU EN HET VK
 
WIN A HOLIDAY

 Pamporovo, Bulgaria


Tulip Aparts Pamporovo
Heet u van harte welkom!

Meer info here ...
  

Low Intervention Wines

Low Intervention Wines | By Zagreus Winery


Low Intervention Wines
By Zagreus Winery


Meer info ...

NIEUW

Likeuren Bouquet | Bulwijn.be


Likeuren. Authentieke smaken.
Voor uw cocktails en desserten.

Meer info hier ...

Uitverkoop | Bulwijn.be | Verrassend lekkere wijnen uit Bulgarije!

UITVERKOOP
Actueel
In de Top nominaties voor Wijn van het Jaar, 34e Proefschrift Wijnconcours 2022

Maandag 19 september werden tijdens Gastvrij Rotterdam de winnaars van de najaarseditie van het 34e Proefschrift Wijnconcours bekend gemaakt. Twee wijnen uit Bulgarije uitblonken weer qua inzetbaarheid, karakter en prijs-kwaliteitsverhouding en bereikten de finale als top nominaties voor Wijn van het jaar.

...
Plovdiv, Bulgarije: De Beste Bestemmingen in Europa 2022 - 4de plaats. 1ste plaats in Wijn, Cultuur en Romantiek

Plovdiv behaalt de 4e plaats in de ranking 'De Beste Bestemmingen in Europa 2022' en staat op de 1e plaats in 3 andere categorieën. De stad staat op de eerste plaats in de categorieën 'De Beste Wijnbestemmingen in Europa', 'De Beste Culturele Bestemmingen in Europa' en 'De Beste Romantische Bestemmingen in Europa'.

...
Bulgarian Wine Celebrates International Mavrud Day

Dedicated to one of the oldest and most distinctive Bulgarian grape varieties, the International Mavrud Day aims to introduce you to the world of Bulgarian wine, particularly from Mavrud, and pique your interest in and admiration for Bulgaria's viticulture and winemaking. It also aims to emphasize the remarkable harmony between tradition and innovation that drives modern Bulgarian winemaking, as well as showcase the quality and stylistic diversity of Bulgarian wines.

...
Bulwijn gaat verder ...

The Wine Routes of Bulgaria | Wijnen uit Bulgarije | Bulwijn.be

Copyright ©2024 Bulwijn.be
Created by Be Easy Web Design